Ajax & Calandlyceum

Het Calandlyceum heeft de banden met Ajax (verder) aangehaald. Met ingang van komend schooljaar (2016-2017) gaan meer leerlingen uit de jeugdopleiding van de Amsterdamse club lessen volgen bij het Calandlyceum. Twee dagen per week doen ze dat op school, aan de Pieter Calandlaan, drie dagen per week gaan leraren naar het schoolgebouw op sportpark De Toekomst, naast de ArenA, om daar les te geven.

Directeur Jan-Mattijs Heinemeijer bezegelt de samenwerking met een handtekening op een Ajax-shirt.

Op die manier houden de Ajax-talenten (met name A- en B-junioren) meer tijd over om ook overdag (extra) trainingen te volgen. In het verleden kregen de jonge Ajacieden alleen studiebegeleiding op De Toekomst. Nu ze er ook daadwerkelijk les gaan krijgen, biedt dat volgens Ger Boer, manager Studiezaken bij Ajax, de club straks meer mogelijkheden om de jonge voetballers verder te vormen: ‘Het is onze ambitie om de jongens meer tijd te geven voor hun trainingen, maar dat kan alleen als je dat goed combineert met je studie.’

Edwin van der Sar, Ajax-directeur, beaamde dat vanmiddag bij de ondertekening van het convenant op De Toekomst: ‘We hebben veel goede dingen over het Calandlyceum gehoord, vanuit andere takken van sport. Het is belangrijk voor jonge sporters om aan school te blijven denken, je studie af te maken – want een carrière in het eerste is niet voor iederen weggelegd.’

Ajax_AmsterdamAjax werkt bij de scholing van zijn jonge voetballers al sinds 2007 samen met het ROC Amsterdam. Het ROC richt zich evenwel meer op het vervolg na de middelbare school. Het Calandlyceum kan leerlingen helpen op vmbo t-, havo- en vwo-niveau. Het Calvijn College, ook in Nieuw-West, heeft de intentie om Ajax-voetballers op vmbo basis/kader-niveau te gaan assisteren.

In de praktijk zullen volgend schooljaar vier Caland-leraren zich nadrukkelijk met het onderwijs aan de jonge Ajacieden gaan bezighouden: Wondergem (Nederlands), Borst (Engels), Tiel (wiskunde) en Stroomberg (economie). Drie dagen per week zullen zij op De Toekomst les gaan geven, zodat de voetballers vóór en ná de lessen op het eigen sportpark kunnen trainen. Op woensdag en vrijdag zullen de Ajacieden lessen volgen op het Calandlyceum.

ajax-en-ron-borst

Docent Ron Borst geeft les aan jonge Ajacieden op De Toekomst.

Jan-Mattijs Heinemeijer, directeur van het Calandlyceum, zei blij te zijn met het convenant. Volgens hem past het faciliteren van jonge topsporters in de ambitie van het Calandlyceum als Topsport Talentschool: ‘Het is mooi dat we dit avontuur samen met het Calvijn College en het ROC Amsterdam aan gaan.’

Woorden van dezelfde strekking sprak Jolanda Hogewind, directeur van het Calvijn College: ‘Het is fijn dat we samen optrekken met het Calandlyceum, dat de ervaring heeft, en het ROC Amsterdam, dat veel vakmanschap inbrengt. Ik hoop dat we nog veel jonge mensen kunnen helpen bij hun weg naar de top.’

Op dit moment zitten er al 14 Ajax-spelers op het Calandlyceum. In het nieuwe schooljaar komen er zo’n 10 nieuwe Ajacieden bij. Het zal niet voor de eerste keer zijn dat jonge Ajacieden op het Calandlyceum hun schoolloopbaan komen volgen en afronden. De bekendste (oud-)spelers die op school rondliepen zijn Nigel de Jong, Gregory van der Wiel, Jeremain Lens, Urby Emanuelson en Kenny Tete.

(13 juni 2016)

In de media: