Gezonde school

Het Calandlyceum is al een bijzonder sportieve én culturele school, maar heeft ook de ambitie om een gezonde school te zijn.
Dat betekent dat wij kinderen én medewerkers bewust willen maken van wat gezond én ongezond is. Dat doen wij niet alleen, maar in nauwe samenwerking met de Ouderraad van de school en gesteund door de Gemeente Amsterdam.

Bewegen
Bewegen en sporten staat hoog in ons vaandel. Leerlingen worden, naast de LO lessen, doorlopend gestimuleerd om meer te bewegen. Veel buitenschoolse activiteiten zijn ook gericht op beweging.

Voorlichting
Recent organiseerde de Ouderraad een interactieve avond voor leerlingen, ouders en leerkrachten over de relatie tussen bewegen en de ontwikkeling van het brein. Prof. Scherder liet zien dat meer beweging positieve invloed heeft op de ontwikkeling van onze hersenen. Ook muziek (maken of luisteren, zolang het maar ‘jouw’ muziek is) en schaken heeft dit effect.

Het Calandlyceum heeft een team met medewerkers, die leerlingen voorlichting geven. Dat kan gaan over ‘wat is gezond?’, gezonde voeding, de productie van biologische groenten, meer en andere beweging; kortom allerlei gebieden die betrekking hebben op gezondheid.

Eten en drinken
Ook het aanbod in de kantine van de school is hierop aangepast. Kinderen krijgen gezonde producten aangeboden en worden gestimuleerd deze ook te kopen. Ook is er altijd vers gratis koud tapwater voor de kinderen in de kantine.

Onze kantine voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum, de Richtlijnen Gezondere Kantines. Ieder jaar brengen wij het aanbod in de kantine in kaart met de Kantinescan en rapporteren we de uitkomst aan de directie.