Gymnasium

Het gymnasium is een bijzondere vorm van voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Je krijgt op het gymnasium namelijk te maken met de (extra) vakken Latijn en – vanaf de tweede klas – Grieks. Latijn en Grieks zijn nog steeds nauw verbonden met het hedendaags taalgebruik: veel woorden en uitdrukkingen vinden hun herkomst in die talen.

Werken met Latijn en Grieks stimuleert dus het taalgevoel in algemene zin. Bovendien doet het gymnasium een appèl op het associatief en probleemoplossend denken, belangrijke eigenschappen voor wie later naar de universiteit wil. Uiteraard krijg je ook veel te maken met de oude Romeinse en Griekse culturen. Je leert erover in de les, maar ook via museumbezoek en reizen naar een oude stad als Trier, de oudste stad van Duitsland (met veel intact gebleven Romeinse invloeden). In het vijfde jaar wacht de traditionele reis naar Rome.

De resultaten van het gymnasium op het Calandlyceum behoren al enkele jaren tot de beste van Amsterdam. Ons gymnasium is niet zo groot: je kunt dus rekenen op veel persoonlijke aandacht van de leraren.

Lees hier meer over het gymnasium:

Meer weten over het gymnasium? Mail naar de heer Steusel: rsteusel@calandlyceum.nl.