Nieuws

Onderwijs zoals onderwijs zou moeten zijn

In het blad NVOX van de NVON, Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen, wordt al geruime tijd aandacht besteed aan leerlingen uit 6VWO van het Calandlyceum. Zij doen daar verslag van hun meesterproef bij opdrachtgever O&O. Ook Rutger Gast, hun begeleider, werd al geïnterviewd.

Als logisch vervolg is nu Jan Mattijs Heinemeijer, directeur van het Calandlyceum, in het blad uitgebreid aan het woord over het onderwijs van de toekomst. Als leidraad neemt hij daarbij het Technasium onderwijs, dat veel componenten in zich heeft waar het onderwijs aan zou moeten voldoen.

Klik hier voor het artikel in PDFNVOX

 

Weg met biologie in Het Twiske

 De laatste Weg met Biologie- excursie van het schooljaar zit erop. Een kleine groep leerlingen ging op de fiets naar Het Twiske. Dat is een natuurrijk gebied aan de noordkant van de stad. Daar vonden we al snel het skelet van een enorme snoek. De tanden van het dier waren indrukwekkend! Zou jij durven zwemmen in het water waar die snoek leefde?

Iets verder vingen we tal van kleine waterdiertjes, zoals de larven van waterkevers en van libellen. Ook vingen we kleine visjes en verschillende soorten waterslakken. Heel speciaal waren de grote klompen eieren van de poelslak. De kleine slakjes waren al te herkennen in de eieren. 

Langs de waterkant groeiden orchideeën en de bijzondere ratelaar. Die laatste is een geelbloeiend plantje dat zijn water niet zelf uit de grond opneemt, maar steelt uit de wortels van een grasplant! Ratelaar wordt een half-parasiet genoemd omdat het wel zelf aan fotosynthese doet, dus het maakt wel zijn eigen energierijke stoffen.

In de loop van de dag scheen de zon steeds feller en het werd flink warm. Er moest dus gezwommen worden…Ja, in hetzelfde water als waar die enorme snoek geleefd moet hebben. Zal hij daar alleen geweest zijn?

De laatste excursie was weer een succes! 

Ben je al benieuwd naar het Weg met Biologie-programma van volgend schooljaar?

IMG_3844FullSizeRender (1) FullSizeRender (2)  FullSizeRender IMG_3772  IMG_3801 IMG_3813IMG_3816

IMG_3861IMG_3779FullSizeRender (3)

Leerlingen Calandlyceum werven fondsen voor waterputten in India

Leerlingen van het Calandlyceum te Amsterdam overhandigden vandaag een cheque van ruim 1600 euro aan de Stichting Quality For Life Foundation. Met dit bedrag kan de Stichting twee dorpen in India voorzien van waterputten voor schoon drinkwater.

Directeur Jan Mattijs Heinemeijer sprak zijn trots uit over deze prestatie van de leerlingen. Hij benadrukte dat het belangrijk is om buiten de school ook dit soort initiatieven te steunen en mensen aan de andere kant van de wereld aan zoiets belangrijks te helpen als schoon drinkwater.

Lelita Bindraban, voorzitter van de stichting, nam de cheque stralend in ontvangst en bedankte de leerlingen én via hen natuurlijk de gulle gevers, voor deze mooie gift. Zij vertelde nogmaals hoe belangrijk schoon drinkwater is in deze gebieden, waar het nu bijvoorbeeld 45 graden is! Vorig jaar startte het Calandlyceum als eerste school in Amsterdam met fondsenwerving voor deze Stichting en werd een waterput mogelijk gemaakt. Een mooie foto van de pomp, met blije dorpsbewoners én een plaquette met de naam van de school wordt al gebruikt op de banners van de stichting.
Kinderen uit allerlei klassen, van VMBO tot VWO/Technasium deden hier aan mee. Het project is mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking tussen de vakken Aardrijkskunde, Geschiedenis, TNS, Biologie en Lichamelijke Opvoeding.

De top twee groepen kinderen werden even in het zonnetje gezet omdat zij koplopers waren in de fondsenwerving. Leerlingen lieten zich sponsoren bij de Calandloop, deden ‘heitje voor een karweitje’ of haalden geld op in de buurt, gingen naar het lokale bejaardenhuis en presenteerden de stichting bij de werkgever van hun ouders. Kortom allerlei initiatieven die samen dit mooie bedrag opleverden.
Voor meer informatie: http://qualityforlifefoundation.com/calandlyceum-amsterdam/

Meer foto’s via deze link:

<a href=https://www.calandlyceum.nl/wp-content/uploads/2017/06/DSCF6121.jpg”>DSCF6121

DSCF6126

DSCF6128

Weg met Biologie op Zaterdag 20 mei

Weleens vleesetende planten gezien? Of vogeleieren in nesten zomaar op de grond zien liggen? Of vogelnesten als mini-eilanden in de sloot? Vandaag gaan we roeien in het Wormer– en Jisperveld. Met onze bootjes kunnen we dichtbij de nesten komen. Ook gaan we een paar eilandjes op. Daar groeien vleesetende planten en beweegt de grond als je erop loopt. Natuurlijk kan je ook zwemmen. We gaan er met de trein en de bus naartoe. Schepnet mee!
Leerlingen kunnen zich aanmelden door het invullen van het strookje onderaan de pagina van dit document: 20 mei 2017
DSCN4272DSCN6754

Technasium Magazine

De voorjaarseditie van het Technasium Magazine is weer uit!

Veel Lees plezier! Klik hier voor het magazine.

MR verkiezingen!!

De MR van Progresso krijgt een nieuwe structuur: er komt een deelraad voor Lumion, een deelraad voor Calandlyceum en een overkoepelende MR, de centrale MR (CMR).

De MR en het bestuur zijn nog met elkaar in overleg over hoe die nieuwe structuur van medezeggenschap er precies uit komt te zien maar ondertussen kunnen we wel vast verkiezingen uitschrijven voor beide deelraden en de CMR.

In zowel de deelraad als de CMR hebben ouders, leerlingen en personeel zitting. De deelraden bespreken de beleidsstukken die met de aparte scholen te maken hebben. Denk aan de schoolgids, de lessentabel en de prognose klassenverdeling. In de centrale MR worden beleidsstukken behandeld die gelden voor beide scholen bijvoorbeeld het privacyreglement, de meerjarenbegroting en de vakantieregeling.

Doe mee, praat mee, stel je kandidaat!

Stuur een mail naar verkiezingen@sovop.nl met je foto en motivatie waarom jij in de MR of CMR wil.

Tot en met 3 april 12.00 uur kunnen ouders (en leerlingen) zich kandidaat stellen. De motivatie mag niet langer zijn dan 200 woorden.
Alle ouders ontvangen per mail een brief waarin de kandidaten zichzelf voorstellen en hun kandidaatstelling motiveren. Deze brief is tegelijkertijd de uitnodiging voor de verkiezingen op donderdag 6 april 2017, tijdens de rapportuitreiking op het Calandlyceum.

de kiescommissie

 

MR verkliezingen II

Scholierenverkiezingen op het Calandlyceum

De resultaten van de scholierenverkiezingen op het Calandlyceum zijn binnen. Het beeld op school wijkt af van het beeld in de landelijke peilingen. Als grootste partij kwam GroenLinks uit de bus, gevolgd door Denk, D’66 en de PVV. Traditionele partijen als de VVD, PvdA en het CDA deden het niet goed op het Caland.

Het opkomstpercentage leek laag te liggen met 48% maar gezien het feit dat voor een deel van de klassen de toetsweek al was begonnen kijken we terug op een geslaagde verkiezing waar een groot aantal leerlingen enthousiast aan heeft meegewerkt. Zij werden daarbij ondersteund door docenten en mentoren die stemwijzers en klassendiscussies voerden in de aanloop naar de verkiezingen. 

Met een totaal aantal geldige stemmen van 909 kunnen we op basis van de uitslagen ook een zetelverdeling opmaken in de Tweede Kamer op basis van de voorkeuren onder Calandleerlingen. GroenLinks zou met 41 zetels de coalitieonderhandelingen kunnen leiden. Denk volgt met 38 zetels, D’66 zit met 20 zetels in de buurt van de landelijke peilingen, de PVV doet het daarbij vergeleken minder met 16 zetels. 

Onder het personeel is D’66 duidelijk de favoriet met 34% van de stemmen. D’66 wordt gevolgd door GroenLinks (22%), de PvdA (14%) en de SP (3%). Rechtse partijen doen het duidelijk minder, De VVD haalt van deze partijen de meeste stemmen, 5%, gevolgd door  de PVV (3%) en het CDA (2%). Van de nieuwe partijen zou alleen Artikel1 in de buurt van een zetel komen met 3% van de stemmen. Denk, populair onder leerlingen kreeg geen enkele stem onder het personeel

Gisterenavond werd op het NOS journaal de uitslag van de landelijke scholierenverkiezingen bekend gemaakt. Vandaag mogen alle 18+ers opnieuw naar de stembus.
We zien jullie daar!

Stemmen 1Stemmen 5

Excursie Weg met Biologie op Zaterdag 11 maart

Maak jij graag mooie foto’s én ben je graag in de natuur? Dan is deze excursie wat voor jou!

Kunst en natuur hebben veel met elkaar te maken. Daarom doen we een combinatie van kunst en fotografie in de natuur. Mooie foto’s maken in de natuur is soms nog best lastig. Vandaag kun je van de professional wat trucjes leren!

We gaan in de duinen en bij het strand kleine kunstwerkjes bouwen met dingen uit de natuur en daar gaan we foto’s van maken. Om het nog wat leuker te maken, vragen we je om ook een raar voorwerp mee te nemen. Iets dat dus helemaal niet in de natuur thuishoort, maar wel leuk is op de foto. Denk aan bv. een badeendje, een vork, een smurf of een koffiezetapparaat…

Dat je niet eens een dure camera nodig hebt, zal je vandaag ook ontdekken. Met wat tips van de expert kun je zelfs met je telefoon al mooie plaatjes schieten!

We zijn de hele zaterdag weg en gaan met bus 80 naar de duinen bij Zandvoort.

Wil je mee? Meld je dan aan via het strookje onderaan het infoblad dat in de biologielokalen ligt.

kunst 6

Onderbouw viert dinsdag 7 maart schoolfeest in kantine

Schoolfeest IIDe eerste en tweede klassen hebben dinsdag 7 maart het onderbouw schoolfeest. Plaats van handeling is de kantine op school. De deuren bij het onderbouwfeest zullen om 19.00 uur open gaan en zullen open blijven tot 20.30 uur. Daarna gaan de deuren dicht en kan je er ín principe’ niet meer in. Kaartjes zijn vrijdag 3, maandag 6 en dinsdag 7 maart te koop bij de kantoren 007 & 009 en kosten € 2,50. Hiervan gaat een gedeelte naar het goede doel. Op de avond zelf mag je naar binnen met je kaartje en je schoolpasje. Deze zullen bij de deur gecontroleerd worden. Het feest zal stoppen om 23.00 uur; ouders wordt vriendelijk verzocht hun kinderen op te halen. Er zullen voor de begeleiding genoeg docenten aanwezig zijn tijdens het feest. Ook is er een garderobe aanwezig en is de kantine open.

De dag na het schoolfeest, woensdag 8 maart, vervallen de eerste 2 uren van het rooster.