Sportklas

Dol op sport? De sportklas (filmpje) is er voor leerlingen die veel en graag bewegen. Ze krijgen in de sportklas extra uren lichamelijke opvoeding.

In een normale lesweek krijgen sportklassers vijf uur gym in plaats van drie uur. Voor je extra sporturen ruil je lestijd muziek, tekenen en handvaardigheid in. In die vijf uur maak je niet alleen kennis met allerlei sporten (er zijn bijvoorbeeld ook clinics).

Vroeg in het eerste schooljaar gaan de sportklassers op sportkamp naar Zeeland. Zo leren ze elkaar en de sportleraren beter kennen. Veel van de sportieve activiteiten spelen zich af op het water.

Sportklassers doen dingen die in een ‘gewone’ gymles niet voorkomen. Zo gaan ze bijvoorbeeld klimmen, squashen en naar Bounz, het spectaculaire spring- en stuitercentrum. Bij mooi weer sport je buiten (sportpark Ookmeer), in de herfst- en wintermaanden ben je kind aan huis in een van de hallen van sportcentrum Caland, naast de school. Daarmee beschikt het Calandlyceum over een van de grootste en beste sportaccommodaties van Amsterdam.

De sportklas duurt twee jaar. Daarna kun je extra sport blijven doen, als je bijvoorbeeld een LO2-diploma (Lichamelijke Opvoeding 2) wilt halen. Daarmee kun je naar het middelbaar beroepsonderwijs (Sport & Bewegen). Havo- of vwo-leerlingen kunnen werken naar een diploma BSM (Bewegen, Sport & Maatschappij). Daarmee komt onder meer de ALO, de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, binnen bereik.

Bij aanmelding voor de sportklas is deelname aan de sporttest verplicht. Tijdens de sporttest worden motorische vaardigheden, algemene geschiktheid en gedrag van de leerling op de proef gesteld.

Je hoeft overigens niet per se in een sportklas te zitten om nog wat extra te sporten. Via het programma Topscore kun je je na schooltijd helemaal uitleven in verschillende takken van sport, van futsal (zaalvoetbal) tot tennis en kickboksen.

Lees meer over de sportklas in de brochure Calandlyceum 2017-2018:

Meer weten over de sportklas? Mail naar de heer Stooker: lstooker@calandlyceum.nl.