Technasium Top Award 2016

Pieter, Niels en Houssam, met O&O-docent Anton van den Berg, met de beker van de regiofinale. Amalia ontbreekt op de foto.Team Fit Flash stelt finaleplaats TTA 2016 zekerBingo! Opnieuw heeft het Calandlyceum zich geplaatst voor de landelijke finale van de Technasium Top Award, de wedstrijd die het Caland al twee keer wist te winnen. Trots showen Pieter Grabijn, Niels van Breukelen en Houssam Abder Rahim de beker van de eerste plaats, die ze vanmiddag bij de regionale voorronde in de wacht sleepten. O&O-docent Anton van den Berg steekt zijn duim op, hij loopt over van trots: ‘Geweldig!’

Teamgenootje Amalia Stuger staat niet op de foto; zij moest wegens verplichtingen elders na de presentatie vroegtijdig afhaken. ‘Jammer dat ze er nu niet bij is’, zegt Pieter, namens de rest van het team. Want hun Fit Flash-project, dat is echt een co-productie, vinden ze.

Fit Flash is een concept, waarbij rond de Sloterplas lantaarnpalen worden geplaatst die verschillende kleuren licht kunnen verspreiden. Dat licht wordt gekoppeld aan het tempo waarin joggers of fietsers een parcours afleggen. Het tempo bepaalt de sporter van tevoren via een app. Afhankelijk van de vraag of het schema gehaald wordt, floept bij iedere paal snel (of langzaam) een corresponderende kleur aan.

Op die manier wordt de omgeving van de Sloterplas niet alleen aantrekkelijker, sportiever en leuker, maar ook kleurige én sociaal veiliger, is het idee. De kracht van het concept is natuurlijk ook dat je het overal zou kunnen toepassen om een park of een circuit mee op te peppen, niet alleen rond de Sloterplas.

De jury had er dan ook veel lof voor: ‘Het idee stak met kop en schouders boven de andere deelnemers uit’, zei juryvoorzitter Jeroen Oomkens vanmiddag in Nieuw-Vennep. Daar presenteerden teams van acht verschillende Technasia hún antwoord op de TTA-uitdaging om een creatieve oplossing te bedenken voor (duurzaam) gebruik van verlichting in de openbare ruimte. De andere scholen waren het Keizer Karel College, het Goois Lyceum, het Ichthus Lyceum, het Kaj Munk College, Helen Parkhurst, Niftarlake College en Northgo College.

Het Kaj Munk College en het KKC verdienden een wild-card. Zij krijgen na de nadere negen regionale voorronden pas te horen of ze alsnog een plekje hebben verdiend bij de landelijke finale. Het Technasium Calandlyceum is dus, als eerste school, alweer zeker van een plek in die eindstrijd, die op 22 en 23 april wordt gehouden in het Evoluon in Eindhoven.

Ze hadden ‘m wel even geknepen, bekende Pieter na afloop. ‘Toen de filmpjes tijdens de presentatie vastliepen, dacht ik even: Gaat dit wel goed?’ Niels vond ook dat de presentatie ‘niet gesmeerd’ liep, maar Houssam zag daar juist een mooie uitdaging in voor de landelijke finale: ‘Die presentatie kan nóg beter, en het prototype-model ook. Dus daar gaan we de komende tijd hard aan werken.’

(12 februari 2016)