Technasium

FutureBusters_1200px

(Foto: John Geven Studios, Nuenen.)

Het technasium is er voor nieuwsgierige leerlingen met vwo-advies. Leerlingen krijgen er zes uur per week het vak Onderzoeken & Ontwerpen. In die uren worden ze uitgedaagd om oplossingen te verzinnen en ideeën aan te dragen voor prikkelende ‘kwesties’.

Die projecten komen van partijen uit het èchte bedrijfsleven. Technasiumleerlingen – jongens èn meiden – gaan daarmee aan de slag. Ze ontwerpen en verbeteren, bedenken en presenteren. Techniek op het technasium is bijvoorbeeld: een magnetron programmeren die op basis van een scancode zichzelf reguleert. Daarmee won het Calandlyceum in 2012 de Technasium Top Award. Ook in 2014 won het Calandlyceum de TTA, twee keer werd de school tweede. (Prijzenkast.)

In 2013 werd de Viruskenner gewonnen, in een wedstrijd over virusinfecties en communicatie.

Op het technasium kom je in aanraking met de zeven bèta-werelden. Kijk hier voor een kort filmpje over die werelden:

Techniek op het technasium gaat dus niet over motorblokken en sleutelen. Iedere zes weken starten de leerlingen in teamverband aan een nieuw project. Tussen de projecten door wordt er gewerkt aan competenties (werk plannen, presenteren) en vaardigheden (werken met computerprogramma’s, one stop motion filmpjes maken). In het zesde jaar kunnen leerlingen een masterproof doen, die gelijk is aan een profielwerkstuk.

Bij aanmelding voor het technasium (uitsluitend vwo-niveau) moet tijdens het gesprek met de basisschool blijken dat de leerling over voldoende vaardigheden voor het technasium beschikt. Het technasium op het Calandlyceum is het enige in Amsterdam.

Lees meer over het technasium in de brochure Calandlyceum 2017-2018:

Verdere informatie:

Meer weten over het Technasium? Mail naar de heer T. Janson: tjanson@calandlyceum.nl.

Voor Technasium-ouders is er op LinkedIn een digitaal ouderplein.