Topsport Talentschool

Wie topsport bedrijft, begint daarmee vaak al op jonge leeftijd. Tieners die de top in hun tak van sport willen bereiken, besteden veel tijd aan trainingen en wedstrijden. Hoe combineer je dat met school?

Het Calandlyceum is daarin gespecialiseerd. Als enige Topsport Talentschool van Amsterdam zijn we volledig ingesteld op jonge topsporters met drukke schema’s en volle dagen. Meedenken, flexibel zijn en er tegelijkertijd toch voor zorgen dat zulke leerlingen hun diploma halen, dat is voor òns dan weer de sport.

Het Calandlyceum heeft veel ervaring met ‘maatwerk’ voor aanstormende sporttoppers. Voor leerlingen met de LOOT-status (LOOT: Landelijke Organisatie Onderwijs & Topsport) heeft het Calandlyceum permanent twee begeleiders klaar, die voor eenieder een lespakket op maat kunnen maken. Steeds meer lesmateriaal wordt gedigitaliseerd, zodat topsportleerlingen hun lesstof (online) kunnen oppakken waar en wanneer ze dat – naast wedstrijden, toernooien, trainingen en stages – het beste uitkomt. Uitgangspunt blijft, dat ‘school’ – en een goed diploma – uiteindelijk altijd voorop staat.

In het schooljaar 2014-2015 zijn we gestart met een aparte brugklas voor topsporters-in-de-dop, de eerste topsporttalent-brugklas van Nederland. Hierin zitten 24 topsportende brugklassers van vmbo-t, havo en vwo-niveau bij elkaar. Zij krijgen hun lesstof digitaal aangeboden, zodat er ook in eigen tempo en op verschillende niveaus gewerkt kan worden.

Topsportleerlingen met LOOT-status hebben voorrang bij plaatsing.

Meer informatie: loot@calandlyceum.nl

Lees meer over de Topsport Talentschool in de brochure Calandlyceum 2017-2018:

Het Calandlyceum werkt ook nauw samen met CTO Amsterdam (Centrum voor Topsport en Onderwijs), dat in acht takken van sport jonge sporters de kans biedt om fulltime te sporten. Via het CTO-programma zijn inmiddels al verschillende jonge topsporters doorgestroomd naar betaald voetbal (o.a. Ajax, ADO Den Haag) en universiteiten in Amerika (basketball). Hier enkele interviews met (oud-)topsportleerlingen:

Filmpjes: